Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi, genelde Trakya-Marmara Bölgesinde ağırlaşırken, çerezlik ayçiçeği ekimi ise çoğunlukla İç ve Doğu Anadolu Bölgesinde yapılıyor.
Son 2 yıldır iklim şartlarına bağlı olarak ortaya çıkan kuraklık nedeniyle, Foça ilçesindeki Gerenköy çiftçileri de ayçiçek yetiştirmeye başladı. Çiftçiler, bu yılki mahsullerden şad olduğunu söz etti.
“Kuraklık nedeniyle artık ikinci mahsul olarak ayçiçek ekmeye başladık”
Gerenköy’de çiftçilik yapan ve birebir vakitte mahallenin muhtarı olan İbrahim Dereli, “Bizim köyümüzde çiğdem ya da halk ortasında gündöndü olarak bilinen ayçiçek ekimi 2 yıldan beri yapılmaktadır. İklim şartları, kuraklık ve susuzluk nedeniyle ayçiçek ekimine başladık. Aslında biz pamukçu bir köyüz, ikinci mahsul olarak buğday ekmekteyiz; fakat kuraklık nedeniyle artık ikinci mahsul olarak ayçiçek ekmeye başladık. Ekim ayı sonunda hasadımızı yapacağız” dedi.
Ayçiçek yetiştiren bir diğer çiftçi Osman Yen de, “Kuraklık nedeniyle ne yetiştirebiliriz diye düşündük Ayçiçek ekmeye karar verdik. Ayçiçeğin getirisi az lakin masrafı da az, daha evvel hayvancılık ile uğraşırken silajlık mısır ekiyorduk, su olmayınca kurak mahsule döndük ve ayçiçek ekmeye başladık. Ayçiçek bir pamuğa bir mısıra benzemez, kurak yılların mahsulüdür” halinde konuştu.
Çiftçi Ahmet Geniş ise “Tarlanın durumuna nazaran 10 Haziran ile 10 Temmuz ortasında ayçiçek ekimi yapılır, hastalık olabilir diye ilaç atıyoruz, gerek duyulursa gübre atıyoruz. Ekim ayı sonunda hasat vakti başlıyor, kimi arkadaşlarımız hasada şimdiden başladı. Tüccar ve Tarım Kredi Kooperatifine satıyoruz” sözlerine yer verdi.
Yine Çiftçi Ali Yıldız da, “Ayçiçeği ektim, 290 kilo dönümünde aldım; hiç sulamadım, Allah rahmet versin benim için uygundu. Ayçiçeğinin bakımında yerin pak olacak, buğday ektikten sonra ayçiçeği ektiğim tarlamı suladım. 15 gün sonra tarlaya tavında girdim, bir daha da hiç gitmedim. Tarlaya sonra hasada başladım, ilaç bile atmadım” dedi.