Afyonlu ustadan lokum gibi tüyo! Kabak tatlısının püfünde 3 bardak detayı

KABAK TATLISINI LOKUM ÜZERE YAPMANIN YOLU

Bal kabağını lokum üzere yapmak için kabakları 1 gece evvelden şekere yatırmak bu tatlının püf noktası. Şekere yatırılan kabak gece boyunca kendi nemiyle şekeri emiyor. Böylelikle kabaklar, ocağa alınmadan yumuşamış oluyor. Pekala tanımın devamı? Haberimizde!

MALZEMELER

Kabak tatlısı yapmak için fazla gerece gereksiniminiz yok. 2 kilogram bal kabağı (soyulmuş, dilimlenmiş), 3 su bardağı toz şeker, 1 çay bardağı ceviz içi (isteğe göre), 1/2 çay bardağı tahin (isteğe göre) bu tatlı için kâfi.

AĞIZDA ERİYEN KABAK TATLISI TARİFİ

Önce kabakları soymakla başlayın. Kabağın içindeki çekirdekleri de güzelce ayıklayın. Kabağın düz kısmını tahtaya sabitleyerek, kabuklarını ve yeşil kısımları bıçakla soyun. Güzelce temizlenen kabakları dilimleyin ve dilediğiniz boyutlarda keserek pişirin. Daha büyük dilimler yaparsanız pişme müddetinin de daha uzun olacağını unutmamalısınız. Kabakları geniş bir tencereye alın ve üzerine şekeri ekleyin.

Tencerenin kapağını kapatın ve en az 3 saat ya da 1 gece tezgahta bekletin. Bekleme mühleti sonrasında suyunu salan kabakları ocağa almalısınız. Kapağı kapalı formda yumuşayana kadar yaklaşık 30 ila 50 dakika denetimli olarak pişirin. Kabaklara küçük bir bıçak batırarak orta ara pişip pişmediğini denetim edebilirsiniz. Pişirme sürecinden sonra kabak tatlısını bir borcama alın. Soğuduktan sonra isteğe nazaran üzerine ceviz ve tahin ekleyerek servis edebilirsiniz.

KABAK TATLISI NASIL YUMUŞAK OLUR?

Bal kabağının şerbetini âlâ bir halde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye itina göstermelisiniz. Kısık ateş sayesinde kabak tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önlemek mümkün.

DİNLENMESİNE MÜSAADE VERİN

Bal kabağı tatlısını çok seviyorsanız, pişene kadar sabırsızlıkla bekliyor olabilirsiniz. Fakat daha lezzetli bir sonuç istiyorsanız size bir mühlet daha beklemenizi öneririz. Kabak tatlısını piştikten sonra tencerede kapalı bir halde yarım saat kadar dinlendirmek, tatlının helva üzere ağızda dağılan bir kıvama sahip olmasını sağlayacak.

SUNUM ÖNERİSİ

Kabak tatlısını kaymak ya da tahinle servis ederek lezzet düzeyini üst noktaya çıkarabilirsiniz. Bilhassa Afyonkarahisar’da tatlının şeker düzeyini dengelemek için kabak tatlısının tahinle servis edildiğini hatırlatalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir