Ramazan ayının vazgeçilmezi olan hurmanın çeşidine bağlı olarak boyutu ve rengi değişse de yararı asla değişmiyor.
Hurma yüksek besin kıymeti ile beden için hayli yararlı. Fakat hurmayı yedikten sonra çekirdeğini çöe atıyorsanız büyük bir kusur yapıyorsunuz. Zira hurma çekirdekleri yüksek oradan lif içeriyor. Yani hurmanın çekirdekleri de beden için çok yararlı.
Hurma kurutulmuş olduğu için kalori pahası birden fazla meyveden daha yüksek. Hurmanın içerisindeki kalorilerin birçok karbonhidratlardan gelir. Hurma çok değerli bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. 100 gram hurmada 2,5 gr protein, 656 mg potasyum, 75 gr karbonhidrat, 43 mg magnezyum bulunur.
SİNDİRİM SİSTEMİNİN DOSTU
Vücut sıhhatiniz için lifli besinleri tüketmeniz gerekir. Hurma içerisinde önemli oranda lif barındırır.
Lifli olduğu için sindirim sisteminin sistemli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık meselesini ortadan kaldırır.
Yapılan bir çalışmada, 21 gün boyunca her gün hurma tüketen 21 kişi, dışkı sıklığında güzelleşmeler yaşamış ve hurma yemedikleri vakte kıyasla bağırsak hareketlerinde değerli bir artış olmuştur. Hurma ayrıyeten kan şekerini istikrarda tutarak açlık ve tatlı krizlerini de mahzurlar.
HURMA GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Hurma antioksidan açısından da çok güçlü bir besindir. Yapılan çalışmalarda, incir ve kuru erik üzere misal meyve çeşitleriyle karşılaştırıldığında, hurmanın en yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu kanıtlanmıştır.
Hurmada bulunan antioksidan cilt hücrelerini yeniler. Alzheimer ve birtakım kanser tipleri riskini azaltır. Diyabete düzgün gelir.
HURMANIN BEDENE SAYISIZ FAYDASI
İçerdiği varlıklı besin ve vitaminler itibariyle hurma birçok açıdan sıhhat için yararlıdır. Hurma gerek çeşitli hastalıkların tedavisi için gerekse zayıflamak ve mevcut kiloyu korumak için büyük fayda sağlar.
Hurma bedeni temizler.
Kalp sıhhatini muhafaza misyonu üstlenir.
Hurma hafızayı güçlendirir.
Hurma cilt sıhhatini korur.
Hurma yemek kansere yakalanma riskini azaltır.
Hurma şekeri istikrarlar ve diyabet hastaları için yararlıdır.
Kemik sıhhatini korumak için uygun gelir.
Hurma gözleri kuvvetlendirir
Ruh sıhhatini korur
Sindirim sistemini düzenleme konusunda çok tesirlidir.
Hurma tokluk hissi verir.
Hurma çok yemek yemenizin önüne geçer ve kilo verdirir.
GÜNDE KAÇ TANE HURMA YENMELİ
Hurma inanılmaz çok taraflı ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Kalorisi yüksek bir besin olan hurma tatlı gereksiniminizi gidermek konusunda şahanedir.
Ancak hurmayı gün içinde ya da iftarda ölçülü olarak tüketmek gerekir. Hurmanın yararlarından yararlanmak için, günde 3 adet tüketmek kafidir. Ramazan ayında şayet oruç tutuyorsanız sahurda 1 adet iftarda 1 adet biçiminde hurmayı tüketebilirsiniz. Lakin yüksek oranda şeker içerdiği için, diyabet hastalarının hurma ölçüsünü uzmana danışarak belirlemesi gerekir.
Hurma belirtilen ölçüler dışında tüketilirse kimi meselelerin ortaya çıkmasına sebep olur. Hurmanın fazla tüketilmesi, başta şişkinlik ve hazımsızlık olmak üzere farklı mide sorunlarına yol açar. Sindirimi uzun süren hurma, kendinizi uzun mühlet tok ve rahatsız hissetmenize de neden olabilir.
HURMA ÇEKİRDEĞİNİ SAKIN ÇÖPE ATMAYIN
Hurmanın kendisi kadar çekirdeği de beden için çok yararlı. Hurma çekirdeği karaciğer ve böbrekleri koruyor, bedenden toksinleri atıyor. Ayrıyeten böbrek taşının düşmesine yardımcı oluyor ve safra taşı tedavisinde de kullanılıyor.