Bildiğiniz üzere, yiyecekleri uzun mühlet koruma etmek için tercih edilen tekniklerden biri olan konserveler, her meskende, her kilerde, hatta her zelzele çantasında kesinlikle bulunması gerekir. Uzun müddet koruma edilebilen konserveler, son derece doyurucudur. Her şeyiyle gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz konserve yiyeceklerin bozulup bozulmadığını nasıl anlarız? Konserve yiyecekler ne kadar müddet dayanır? İşte ayrıntılar…
Konserve yiyeceklerin bozulup bozulmadığının anlamanın en hakikat yolu üzerindeki son kullanma tarihine bakmaktır.
Son kullanma tarihi silinmiş konserve kutularının bozulup bozulmadığını anlamak içinse kutunun etrafına bakmanızı öneriyoruz. Şayet hasar almış bir konserve kutusu varsa bu kutuların içerisindeki eserlerin çok daha çabuk bozulabileceğini unutmamanızı öneririz.
Konserve yiyecekleri; serin, kuru ve rutubetsiz yerlerde saklamaya ihtimam göstermelisiniz. Konserve kutusunu açtığınız vakit yiyecekten berbat bir koku geliyorsa o yiyeceği tüketmemenizi öneririz.
Kapağını açtığınız vakit suyu fışkıran konserveyi tüketmemelisiniz.
İçine koyacağınız materyale ve imal kaidelerine nazaran değişiklik gösterse de mesken imali konservelerin ortalama 3 ila 9 ay ortası bozulmadan saklanabilir.
Konserve mısırın raf ömrü çoklukla üç yıldır, fakat serin ve kuru bir yerde sakladığınız sürece 3,5-4 yıl sonrasına kadar tüketebilirsiniz. Yani konserve mısırın tadında ve kokusunda bir bozulma yoksa kullanma tarihi geçtikten azamî 1 yıl sonra bile tüketilebilir.
Konserve ton balıkları, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonraki 2-5 yıl dayanabilir.
Domates üzere besinlerin konservelerinin raf ömrü kısadır. Bu eserler son tüketim tarihine kadar kesinlikle tüketilmelidir.
Konserve bezelyenin raf ömrü 3 yıldır. Son kullanma tarihi geçtikten 1 sene sonrasında bile tüketilebilir.
Konserve fasulye 2-5 yıl boyunca oda sıcaklığında koruma edilebilir.
Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir: